Grille ogrodowe – klasyfikacja

Grille ogrodowe - klasyfikacja

Grille ogrodowe – klasyfikacja

Koszty inwestycji w porządny grill ogrodowy wynoszą między kilkaset złotych a kilkanaście. Oczywiście wszystko zależy zwłaszcza od rodzaju urządzenia nabywanego a także tego, gdzie konkretnie się zaopatrujemy. Ogólnie rzecz biorąc grille dostępne są w wysokiej klasy sklepach i salonach z asortymentem ogrodowo-tarasowym, jak także w standardowych sieciówkach i hipermarketach.ottoindustries.com.pl/oferta/pracownia-ochrony-powietrza/oznaczenie-substancji-organicznych-w-tym-lotnych-zwiazkow-organicznych-lzo Jeżeli chodzi o szereg różnorodnych rodzajów grillów, warto wspomnieć o grillach emaliowanych, jakie są robione z pokrywanej emalią blachy. Są one bardzo popularne a przy tym również tanie. Składają się z banalnej konstrukcji – rusztu osadzonym na stojaku oraz tacki. Kolejną szczeglną cechą jest brak opcji regulacji temperatury. Przez to konieczne jest ciągłe kontrolowanie grilla, czy nie pali się pieczone na nim jedzenie.

Jeszcze jedna kwestia to osłanianie od wiatru, które też jest w tym przypadku mało prawdopodobne, ponieważ grill tej kategorii nie jest odpowiednio osłaniany. Wywiewane są natomiast rozżarzone węgielki. Warto zwrócić uwagę na to, że grille emaliowane blacharskie są nagrzewane ale tylko w części środkowej. Czasami może dojść do ich zarumienienia znacznie bardziej, więc mięso nie będzie za bardzo dobrze upieczone. W zakresie grilla z emaliowanej blachy wyszczególnia się kilka charakterystycznych rodzajów – albo podwieszany osadzany na specjalnym stelażu z łańcuchem, ale ten jest nieco bardziej kosztowny, albo taki standardowy, który jest dość tańszym wariantem. Kolejnym rodzajem grilla, jaki także jest szeroko rozpowszechniony to grill okrągły z pokrywą.

W tym zakresie warto wspomnieć o przygotowywaniu potraw przy nakryciu pokrywą, co pozwala zachować świeży aromat, piękny zapach pieczonego mięsa i sprawia, że mięso nie jest przesuszone. Dodatkowo ciepło przenika w głąb pieczonych produktów, co sprawia, że jest dobrze usmażone, a nie zeschnięte na wióry jak czasem dzieje się w przypadku smażenia na grillu bez pokrywy. Jeżeli mowa o tym typie grilla, to występuje on przeważnie z opcją regulacji temperatury, co odbywa się przez wentylację, czyli wpuszczanie i wypuszczanie właściwej ilości mas powietrza. Cyrkulacja daje sposobność równomiernego smażenia. Jeszcze innym typem grilla jest grill żeliwny. Jest on idealny wtedy, kiedy zależy nam na tym, aby smażenie przeprowadzone było jednolicie, a dokładniej rozprowadzało się na całym żeliwie. Dzięki temu ciepło utrzymuje się wewnątrz grillowanych produktów dużo dłużej.

Gazowy grill natomiast jest to odmiana, która jak wskazuje na to już samo jej nazewnictwo – wprowadzana jest w pracę kiedy dojdzie do podłączenia do butli z gazem. Następnie warto zwrócić uwagę na to, że w gazowym grillu występują pokrętła, które są do klasycznych kurków w kuchence gazowej. Dzięki temu możliwe jest rozgrzanie grilla na odpowiednim stopniu, w zależności od naszych preferencji. Co więcej grill gazowy jest bardziej ekologiczny, ponieważ nie wywołuje żadnych nieprzyjemnych zapachów.

Nie dymi się jak klasyczne, zwykłe grille. Dobrze tenże model sprawdza się zatem nie tylko w standardowych ogrodach, ale też przy tarasach oraz na balkonach. Nieco droższą opcją grillu jest grill elektryczny, który jest większym wydatkiem, ale mimo wszystko warto go zakupić z tego względu, że nadaje się on do korzystania z niego systematycznie, kiedy tylko mamy na to ochotę i ku temu okazję. Zaletą elektrycznego grilla jest również mała ilość dymu. Warto również wspomnieć o grillach murowanych, jakie też są szeroko rozpowszechnionych.

Idealnie nadają się jako grille przy domkach jednorodzinnych. Mowa o grillach z kominem. Są one robione z betonu, jaki poddawany jest procesowi uszlachetnienia. Dzięki temu urządzenie jest przede wszystkim odporne na działanie gigantycznie wysokich temperatur. Kolejna kwestia to niskie koszty – takiego rodzaju grill możemy nawet wybudować własnoręcznie i zamontować go w jednym, konkretnym i stałym miejscu na przykład na posesji przydomowej czy na działce letniskowej. Warto wspomnieć na koniec również o grillu przenośnym. Jest on kształtem prostokątny, składa się w charakterystyczny sposób, na pół. Jest poręczny i ma kompaktowe rozmiary.

napisane przez: